pondělí 2. ledna 2023

Novoroční Počernice stále stejné a přesto jiné

Lze začít článek o další účasti na pravidelném Novoročním běhu jinak než "Tak po roce zase prvního ledna stojíme na startovní čáře..." Hm, asi ne, tak já tak nejspíš začnu. Dochází-li kreativita, použij klišé.
Tak po roce zase prvního ledna stojíme na startovní čáře před hornopočernickou sokolovnou a chystáme se potýrat unavená a nevyspalá těla kopcovitou tratí, jako už tolikrát předtím. I když rozdíly tu jsou.
  • Tentokrát jsem myslím poprvé řešil registraci i platbu online. Ano, digitalizace běhů dorazila i do Počernic.
  • Start je už podruhé o ulici vedle než býval dřív. Dopravní podnik před sokolovnou zřídil zastávku autobusů a na takovém místě start a cíl závodu být nesmí. To mimo jiné znamená, že finiš závodu není z kopce ale do kopce.
  • Poprvé na novoroční běh vyrážím v krátkém rukávu. V okamžiku startu je 13 stupňů, cestou domů auto ukazuje 15. Fakt divné.
Jinak věci zůstávají víceméně při starém. Vidíme tu stejné známé, probíhá stále stejné potřásání rukama a přání všeho nejlepšího do nového roku a druhé kolo náročné trasy stále stejně bolí. A já stále stejně bilancuji. 
Start je jako vždy velmi rychlý a neformální, chvíli se čeká na pár opozdilců a pak celkem bez varování startovní výstřel a běžíme. 
Letos se na trať vydávám asi o něco unavenější než obvykle. Na Silvestra jsme sice nijak dramaticky neflámovali, ale přeci jen jsme šli spát až kolem půl druhé a ještě s žaludkem plným bublinek, alkoholu bylo o něco víc než obvykle. Tempo v úvodu tedy nikterak nehrotím.
Jaký že tedy byl právě skončený rok?
  • Byl rokem návratu do relativního normálu. Zúčastnili jsme se deseti závodů proti šesti z bídného roku 2021. 
  • Přesto byl i rokem covidovým, aspoň tedy pro nás. Ačkoliv ve světě už covid přestával být cool a nikde se nic moc nekontrolovalo, my jsme si ho z Černé hory přivezli a docela nás potrápil. 
  • Byl rokem o něco nižších objemů. Na svůj obvyklý limit 2400 km ročně jsem se nakonec dostal jen tak tak. Zamával mi s tím výše zmíněný covid, poflakování na dovolených i střídání běhu za běžky, případně kolo. Zvlášť v létě jsem měl hodně neběhacích dní proto, že jsem místo běhu jel do práce i z práce na kole. 
  • Byl to rok špatných i dobrých výsledků. Kontrolními závody byly pochopitelně rovinaté půlmaratony. V Unhošti, v Černé Hoře i v Kodani jsem zaběhl dle svých představ, zato na Tenerife šlo o trápení přímo velkolepé. Běchovice teda také nebyly nic moc, když už rekapitulujeme.
  • Odškrtli jsme další země. V abecedním plánu pro loňský rok byly Černá Hora a Dánsko, což klaplo. A kdyby nás nesklátil covid, odběhli bychom i mimo plán i Rumunsko, letenky už byly koupené. Letos nás čeká Estonsko a Finsko, mimo pořadí asi Maďarsko. Tak snad nám budou běžecká božstva nakloněna.
  • Rok bez maratonu. Je to tak, letos se nějak nepovedlo dát si plnohodnotný maraton. Během roku jsem to nechával na listopad či prosinec, a když se tyto měsíce dostavily, začaly nás trápit podivné rýmičky vzdáleně připomínající druhé kolo covidu, nehledě na plno pracovních i pracovně-společenských povinností. Tak jsem se jaksi neodhodlal. Snad letos.

A co na trati? První kolo zabíhám docela dobře. Nezahlcuji se během úplně na plno z kopce a na rovině, proto celkem důstojně zvládám i stoupání, včetně terénní části. V druhém je to samozřejmě horší. Prudké terénní stoupání dávám svižným krokem a dlouhá rovina před cílem je o ohni v plicích a vůli. Výsledné tempo 4:48 je sice o něco horší než loni, ale lepší než před třemi roky. Předloňský čas se nepočítá, to se závod oficiálně nekonal a já byl na trati sám a trochu jsem na ní zabloudil. 




To letos nehrozí, na trati jsem stále ve společnosti a navíc je značena fáborky. Do cíle se tedy dostávám s jistotou, byť dost v diskomfortu. 
Jdeme na teplý čaj a donut, které jsou v ceně závodu a tím se pro nás letošní účast uzavírá. A co dál? Plán se zatím jen v hrubých obrysech, nechávám si tam dost volného místa pro improvizace na poslední chvíli. Pevnými body jsou Estonsko, Finsko a Běchovice. Rád bych dal i další kanárský ostrov a aspoň jeden maraton.
Snad to klapne.

Žádné komentáře:

Okomentovat